O bolezni HL


Kaj je Hodgkinov limfom (HL)?


Hodgkinov limfom, v nadaljevanju HL, je rak limfatičnega sistema. Pri HL se maligno spremenjeni limfociti (in pridružene reaktivne celice)  nenadzorovano kopičijo v bezgavkah. V zdravem organizmu se namreč vse celice nadzorovano delijo, v primeru rakave spremembe pa postane  razmnoževanje malignih celic nenadzorovano.


Limfociti se bodisi nenormalno množijo, pogosto pa se hkrati pojavi zavora ti. programirane celične  smrti, apoptoze, ko bi celica morala odmreti, a se to ne zgodi. Rezultat tovrstnih procesov je kopičenje maligno spremenjenih celic. Razlog zanje je delno pojasnjena genska sprememba, ki povzroči, da je neka signalna pot v celici bolj aktivna. Pri HL je znana signalna pot prek jedrnega faktorja kapa B, ki je med drugim vpleten v različne mehanizme  delovanja imunskega sistema. Ko je ta pot bolj dejavna, je delitev limfocitov pospešena, celična smrt  pa zavrta. Pri HL se lahko maligno spremenjeni limfociti nenadzorovano kopičijo tudi v ostalih limfatičnih organih /tkivih in prodrejo tudi v druga tkiva (jetra, pljuča, kosti itd.)


Simptomi in znaki Hodgkinovega limfoma


Prvi znak pri večini bolnikov s HL so povečane, neboleče in premakljive bezgavke na vratu ali nad ključnico. Te najdemo pri okoli 60 do 80% vseh bolnikov. Deset do 20%  ima povečane bezgavke pod pazduhami in okoli 6 do 12% bolnikov v dimljah. Bezgavke se pri bolniku s HL, v nasprotju s prehladom ali gripo, s časom ne zmanjšajo. Poleg tega so bezgavke ob prehladu oziroma okužbi praviloma mehke in boleče, pri limfomu pa okrogle, čvrste in neboleče.


Hkrati z limfomsko povečanimi bezgavkami na vratu so pogosto  povečane tudi bezgavke v medpljučju, ki pa jih pokaže šele rentgensko slikanje prsnih organov. Ko so te bezgavke dovolj velike, povzročajo težave z dihanjem, bolečine v prsih, suh dražeč kašelj, v nadaljevanju pa še sindrom zgornje votle vene, ki se odraža z oteklino obraza in zgornjega dela trupa. Če so bezgavke povečane v trebuhu, lahko povzročijo bolečine v trebuhu, zastoj seča v  sečevodu, motnje prebave, povečani pa so lahko tudi jetra in vranica.


Značilni (predvsem pri razširjeni bolezni)  so še splošni simptomi, kot so izrazito nočno potenje (bolnik se mora ponoči večkrat povsem  preobleči), izguba več kot 10% telesne teže v pol leta in nepojasnjeno povišana telesna temperatura, ki ni vezana na okužbo. Ker so prvi simptomi in znaki HL lahko  podobni prehladu, bolniki neredko  odlašajo z obiskom zdravnika. Sicer pa imajo lahko tudi družinski zdravniki s prvimi simptomi in  znaki HL težave, saj krvni izvidi s povišanimi vnetnimi parametri pogosto zavajajoče spominjajo na okužbo. Da bi lahko zdravnik ugotovil, kaj se z bolnikom res dogaja, mora spremljati dinamiko bolezenskih simptomov in znakov. Pri tem mu lahko pomaga tudi tankoigelna biopsija povečanih bezgavk.  


SIMPTOMI

 • Težave z dihanjem
 • Bolečina v prsih
 • Suh dražeč kašelj
 • Bolečina v trebuhu
 • Motnje v odvajanju seča, zaprtje
 • SPLOŠNI SIMPTOMI
 • Nočno potenje
 • Izguba telesne teže za 10% v zadnjih šestih mesecih
 • Povišana telesna temperatura
 
ZNAKI HODGKINOVEGA LIMFOMA

 • Povečane, neboleče in premakljive bezgavke na vratu, nad ključnico, pod pazduhami ali v dimljah
 • Oteklina obraza in zgornjega dela trupa
 • Povečani jetra in vranica
 

 

Kdo lahko zboli?


Za HL obolevajo ljudje vseh starosti. Najpogosteje  pa zbolijo mladi med 15. in 34. letom ter starejši po 50. letu starosti.


Natančen vzrok za maligno preobrazbo limfocitov B, ki v organizmu sicer tvorijo protitelesa, ni povsem jasen. Znano pa je, da k razvoju vsaj  nekaterih podtipov HL prispevata virusna okužba z Ebstein Barrovim virusom in oslabljen imunski sistem v povezavi z različnimi avtoimunskimi  obolenji, okužbo z virusom HIV, presaditvijo organov in podobno. Večje tveganje za razvoj bolezni imajo bolnikovi ožji  sorodniki.  Brat ali sestra mlajšega (ne pa tudi starejšega) bolnika s HL imata namreč kar do 7 krat večje tveganje, da bosta  zbolela za HL, njegov enojajčni dvojček pa kar 100% večje tveganje za razvoj bolezni, kot to sicer velja za splošno populacijo. Strokovnjaki domnevajo, da je razlog  tako v dedni  preobčutljivosti kot izpostavljenosti enakim dejavnikom iz okolja. Kot za ostale limfome, sicer tudi za Hodgkinovega velja, da je izpostavljenost pesticidom ogrožajoč dejavnik tveganja za razvoj bolezni. Nekatere raziskave omenjajo možnost, da je HL bolj razširjen med  kadilci in da morda Aspirin deluje zaščitno pred pojavom HL.


Hodgkinov limfom je sicer precej redkejši od Ne-hodgkinovega in  predstavlja le  10 % limfomov oziroma 0,6 % vseh rakavih obolenj. Obe skupini limfomov se razlikujeta predvsem po histopatološki sliki in kliničnem poteku. Za Hodgkinov limfom je značilna prisotnost neoplastične Reed – Sternbergove celice (ali njenih različic) v reaktivnem okolju, ki ga predstavljajo mali limfociti, eozinofilci, makrofagi, nevtrofilci, fibroblasti in kolagenska vlakna.

V Sloveniji v zadnjih letih vsako leto odkrijemo med 45 in 65 novih bolnikov s HL.  

Prognoza  bolezni je dobra. Večina bolnikov, to je v povprečju kar 75%, bo po ustreznem zdravljenju ozdravela. Seveda pa je verjetnost ozdravitve odvisna od razširjenosti bolezni (ki jo opredelimo s stadijem).

 

Diagnostika  HL


Za postavitev diagnoze sta pomembna natančna anamneza, to je pogovor z zdravnikom o vašem počutju in simptomih ter  fizikalni pregled. V nadaljevanju morajo zdravniki opraviti številne dodatne preiskave, da bi lahko z gotovostjo potrdili  prisotnost bolezni, določili njene značilnosti in razširjenost v telesu.


 • Biopsija sumljive bezgavke: kadar družinski zdravnik oceni, da je bolnikova otekla bezgavka sumljiva, ga napoti na tankoigelno biopsijo za citološko preiskavo, kjer iz bolnikove bezgavke s tankoigelno punkcijo odvzamejo vzorec tkiva, ki ga pregledajo pod mikroskopom in ugotovijo nenormalnosti v velikosti, obliki in razporeditvi celic. Če obstaja sum na HL, bodo dokončno diagnozo postavili šele s histopatološko preiskavo, kjer bolniku odvzamejo celotno bezgavko ali druge primerne vzorce tkiva, ki je prizadeto z limfomom,  in ugotavljajo kateri podtip HL je prisoten.
 • Laboratorijske preiskave: bolnika napotijo na pregled krvi,  kjer mu s hemogramom, diferencialno belo krvno sliko določijo število nekaterih krvnih celic, limfocitov, levkocitov, eritrocitov, trombocitov, nevtrofilnih granulocitov….in z drugimi testi določijo ledvično delovanje, delovanje jeter in koncentracijo serumske laktatne dehidrogenaze.
 • Imunofenotipizacija: s to metodo določajo posebne beljakovine (antigene) na površini limfomskih celic, kar je  pomembno za odločitev o morebitnih postopkih  zdravljenja z biološkimi zdravili. Ta namreč delujejo na točno določene  antigene.
 • Radiološke preiskave: na Onkološkem inštitutu kot izhodiščno preiskavo za opredelitev razširjenosti bolezni opravijo  preiskavo s pomočjo PET/CT. Gre za kombinirano morfološko (slikovno)  in funkcionalno preiskavo, ki poleg morfološke spremembe (npr. povečane bezgavke na vratu, v medpljučju)  pokaže tudi povečan metabolizem radioaktivno označene glukoze v limfomsko spremenjenem tkivu. Bolnika napotijo še  na rentgensko slikanje pljuč v dveh projekcijah ter slikanje obnosnih votlin.  
 • Pregled pri otologu.
 • Biopsija kostnega mozga: je potrebna za določitev razširjenosti bolezni. Vzorec tkiva pridobijo iz medenične kosti. Postopek opravijo v lokalni anesteziji oziroma, če je le mogoče v  popolni anesteziji že ob kirurški biopsiji bezgavk.

Katere tipe HL poznamo?

Hodgkinove limfome delimo na dva glavna tipa. To  sta klasični Hodgkinov limfom in tip nodularne  limfocitne predominance.


1.   Klasični HL se deli še na štiri podtipe:
a)   Tip nodularne skleroze  - najpogostejši tip do 70%
b)   Mešanocelični tip           -   20% do 25%
c)   Z limfociti bogati tip        - redka oblika do 5%
d)   Tip limfocitne deplecije  - manj kot 1%