9.3.2017

V Mislinji otvoritev razstave NAJBOLJŠA NOVICA - 18 ZGODB Z ISTIM CILJEM in pogovor o krvnih rakih in zdravju z gosti s Koroške Ireno Umek Bricman, dr. med., Jako Cepcem, Matejem Pečovnikom in Nušo HamlerDejavni člani Združenja L&L delujemo po vsej Sloveniji, tokrat na Koroškem. Na pobudo in ob podpori naših članov Dominike in Borisa Jeseničnika smo 9. marca v Mislinji pri Slovenj Gradcu priredili informativno in družabno srečanje za bolnike, svojce in vso zainteresirano javnost. Namen srečanja je bil opozoriti na zgodnje odkrivanje krvnih rakavih bolezni in predstaviti pot bolnikov skozi zdravljenje. Na dogodku so nastopili štirje gostje s Koroške: zdravnica Irena Umek Bricman, dr. med., je predstavila problematiko hemato-onkoloških bolezni in zdravljenje bolnikov v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Jaka Cepec, predsednik Združenja L&L in pravni strokovnjak,  je osvetlil tematiko pravic bolnikov. Matej Pečovnik, ozdravljeni bolnik z limfomom, nam je zaupal svojo pot skozi zdravljenje težke bolezni. Nuša Hamler, članica društva Ajda-Koroška pa je predstavila biodinamiko, način pridelave zdrave hrane. Predstavili smo ozaveščevalno kampanjo Združenja L&L NAJBOLJŠA NOVICA - 18 ZGODB Z ISTIM CILJEM (http://www.najboljsanovica.si/): ogledali smo si video pogovor z dvema ambasadorjema kampanje, z optimistično bolnico Sonjo Peternelj in s srčnim zdravstvenim tehnikom Nedeljkom Grgićem. Srečanje je povezovala Milena Remic, podpredsednica Združenja L&L. Udeleženci so si ogledali tudi Razstavo portretov ambasadorjev kampanje Najboljša novica, ki bo na ogled še ves mesec marec v avli dvorane Lopan v Mislinji.


Zdravnica Irena Umek Bricman je poudarila, da naj se vsakdo, ki opazi sumljive spremembe pri zdravju in počutju, čim prej obrne na svojega zdravnika. Povedala je, da za koroške bolnike s hemato-onkološkimi boleznimi v slovenjgraški bolnišnici že leto dni deluje nova dnevna bolnišnica, kjer bolniki prejemajo kemoterapijo in drugo zdravljenje, pri katerem ni nujna hospitalizacija. Pravnik Jaka Cepec je opozoril bolnike na njihove pravice, predvsem po Zakonu o pacientovih pravicah, in poudaril, da naj bolnik kot enakopraven partner pri zdravljenju svoje pravice tudi uveljavlja. Predstavljene življenjske zgodbe Mateja Pečovnika, Sonje Peternelj in Nedeljka Grgića so udeležencem srečanja dale optimistično sporočilo, da se je za zdravje zmeraj vredno boriti. Da je hrana pomemben dejavnik pri skrbi za zdravje, za kar se zavzema društvo Ajda po vsej Sloveniji, je poudarila Nuša Hamler v svoji predstavitvi.


Korošci so ob pripravi dogodka zavzeto izkazali svojo gostoljubnost, Občina Mislinja z županom Bojanom Borovnikom na čelu je pokazala svojo družbeno odgovorno držo in nam nudila lepo dvorano za srečanje in preddverje za razstavo.


Dogodka se je udeležilo preko 50 udeležencev, krajanov Mislinje in članov Združenja L&L iz raznih krajev Slovenije ter ekipa treh zdravnic in medicinskih sester s hemato-onkološkega oddelka slovenjgraške bolnišnice.


Dan pred dogodkom, 8.marca, pa je na Koroškem radiu potekala pogovorna oddaja Sredina sredica z istimi gosti kot na srečanju, ki so z novinarko Ireno Fasvald spregovorili o tematiki krvnih rakov in dejavnosti Združenja L&L. Posnetku oddaje lahko prisluhnete tukaj: