8. 4. 2017

Dan bolnikov in njihovih svojcev


V soboto, 8. aprila 2017, je Združenje L&L v okviru strokovnega srečanja Združenja hematologov Slovenije v Termah Zreče organiziralo Dan za bolnike in njihove svojce. Zanimiv in interaktiven program so sooblikovali strokovnjaki Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana. Srečanja se je udeležilo več kot 100 bolnikov in svojcev.


Program se je pričel z uvodnim pozdravom in nagovorom Kristine Modic, izvršne direktorice Združenja L&L, in prof. dr. Petra Černelča, dr. med., predstojnika Kliničnega oddelka za hematologijo UKC LJ. Sledili sta predavanji prof. dr. Sama Zvera, dr. med., o poznih posledicah zdravljenja krvnih malignih bolezni in predavanje Enverja Melkića z naslovom Kaj nam pove krvna slika?. Podpredsednica Združenja L&L Milena Remic je predstavila tri nove knjižice, ki jih je izdalo združenje: Pozne posledice po zdravljenju krvnih rakavih bolezni, Polinevropatija pri hematološkem bolniku in Ohranjanje plodnosti pri bolnikih z limfomom, levkemijo in drugimi krvnimi raki.


V drugem delu srečanja je doc. dr. Irena Preložnik Zupan, dr. med., predstavila program celostne obravnave bolnikov na Kliničnem odd. za hematologijo UKC LJ, kot tudi doma med krogi zdravljenja in po zaključenem zdravljenju. Sklop o celostni obravnavi je nadaljeval Erik Rupnik, dr. med., s predavanjem o prehranski podpori pred, med in po zdravljenju hemato-onkoloških bolezni. Maja Ogrinec, dipl. fizioterapevtka pa je v predavanju o pomenu telesne vadbe najprej predstavila smernice za učinkovito vadbo, nato pa tudi demonstrirala pravilno izvedbo različnih vaj.


Bogat in zanimiv informativni program smo zaključili z neformalnim druženjem ob kosilu.